iPhone X voor het goeie rapport… heel slecht idee!

Het zijn weer spannende tijden deze week. Het einde van het jaar is in aantocht en we zijn natuurlijk heel benieuwd naar wat dit opgeleverd heeft. Hopelijk goeie punten zodat we met een grote smile en goed gevoel het verlof in kunnen gaan. Mogen we bij goeie punten een beloning geven? Of net niet?

Bij nogal wat hoogbegaafde kinderen is dit het wondermooie scenario in het lager: super punten en een tevreden juf. En dat is waar in het middelbaar of in het hoger opeens de hele pudding in elkaar kan zakken. We hebben het al een aantal keren gezegd : “Perfecte punten … maar zonder inspanning? Dan kan je je maar beter zorgen maken. (Onderpresteerder alarm)“. Hoe komt dat toch?

De complexe groei van je hoogbegaafde kind.

Het is natuurlijk een heel complex verhaal die we zeker niet in één blog kunnen toelichten, maar er zijn een hele reeks factoren zowel op niveau van het kind zelf als op niveau van de school, de ouders en de vrienden die ervoor kunnen zorgen dat je kind opeens veel slechter begint te presteren.

Vooreerst moet het kind alle kansen krijgen om te leren, d.w.z. dat de leerstof moeilijk genoeg moet zijn zodat het kind inspanningen moet leveren. Zo leert het doorzetten, leerstrategieën, fouten maken, hulp vragen… Daarom is het super belangrijk dat je je focust op het proces meer dan dat je kijkt naar het resultaat. Zo kweek je een growth-mindset waarin je gelooft in het gigantisch groeipotentieel.

Daarnaast heeft je kind nog de extra uitdagingen zoals het perfectionisme, het enorm rechtvaardigheidsgevoel, de kritische houding en de hoogsensitiviteit die ervoor zorgen dat de schoolloopbaan nog net iets uitdagender kan worden. Al deze parameters kunnen de schoolprestaties ook aardig (negatief) beïnvloeden. Kennis hebben van deze hoogbegaafdheidskenmerken is ook super belangrijk.

Mindset: een belangrijke factor in de groei van je kind (en jezelf)

Zoals we al in een aantal blogs aangehaald hebben is de mindset super belangrijk. Als je gelooft dat je intelligentie vaststaat ga je minder sterk kunnen groeien. Als je echter geloofd dat je nog van alles kan bijleren en je je daarom vooral meer gaat focussen op hoe je het best kan leren en groeien, dan zijn de grenzen eigenlijk onbeperkt.

Fixed mindset en growth mindset

OK, growth-mindset... en wat heeft dat dan te zien met deze iPhone?

Waarom dit cadeau dus geen goed idee is? Wel, het stimuleert mee de fixed mindset. Het is immers heel resultaatgericht, als ik goede punten haal, dan krijg ik iets van jou. Het is ook een externe motivatie: ik studeer niet omdat ik dingen wil bijleren, maar omdat ik dan van jou iets krijg. Heel wat studies hebben al uitgewezen dat dat heel nefast is voor de motivatie.

De iPhone X is dus zeker niet het beste idee om te geven als beloning. Het behalen van een goed resultaat omdat je kind zich heel hard heeft ingespannen is de beloning op zich. Vooral de evolutie tussen de laatste proef en deze proef is belangrijk:

  • Heb ik geleerd uit m’n fouten van de vorige keer?
  • Ben ik op zoek gegaan naar andere strategieën?
  • Heb ik hulp gezocht bij iemand die het al goed kon?
  • Heb ik echt stappen vooruit gemaakt daardoor en sta ik dus vandaag een stapje verder dan op de vorige test?

Dat zijn de vragen die je kind zich moet stellen (en die jij dus ook aan je kind kan stellen). Zorg dus dat je kind zich vooral bewust is van de prestatie zelf. De punten zijn niet zo belangrijk en dat moet je je kind duidelijk laten voelen. De inzet is zo veel belangrijker.

Je kan dus beter zaken zeggen zoals: “Dat heb je wel goed aangepakt! Je mag echt fier zijn op jezelf!”

Zijn de punten minder, dan kan je doorvragen of je kind een idee heeft waar het is misgelopen en of ze mogelijke nieuwe strategieën ziet om het de volgende keer beter aan te pakken.

Dus… spaar die iPhone voor de verjaardag, je kind gaat nog zo gelukkig zijn.

Thema reeks rond hoogbegaafdheid.

Wil je meer weten rond mindset, opvoeden zonder straffen en belonen (iPhone’s) en hoe je je kind dus kan wapenen voor een mooie uitdagende schoolcarrière? Kom dan zeker naar één van onze themareeksen. Een aanrader om veel meer rond het bovenstaande te weten te komen.