fbpx

Wat kan ik doen als ouder van een hoogbegaafde kind of tiener?

Als gezin met een hoogbegaafd kind is het een hele uitdaging. Enerzijds binnen je gezin. Je hebt de hooggevoeligheid van het kind. De moeilijke vragen waar ze al vroeg mee zitten. De reacties van vrienden en familie. Anderzijds heeft de schoolloopbaan ook veel ups en downs.

Ja, een hoogbegaafd kind hebben is zoveel meer dan gewoon ‘Nen slimme’. We denken hierbij aan z’n grote creativiteit en de bijhorende leerhonger. Het zo gretig willen bijleren. Daarbij komt natuurlijk ook een heel kritische kijk op de dingen, ‘daarom’ is zeker geen antwoord. En nee, het is ook niet omdat de meester het zegt dat het zo is.

Mogelijks gaat alles vandaag nog super goed op school maar maak je je toch een beetje zorgen omdat er geen boek wordt opengedaan. Of je zit al in de volgende fase waar de punten drastisch beginnen kelderen.

Elke fase heeft z’n uitdagingen maar telkens is ons einddoel hetzelfde: een growth-mindset creëren: zorgen dat je kind genoeg uitgedaagd wordt en dat hij of zij die uitdaging ook gretig wil aangaan.

Als je informatie of begeleiding zoekt in deze zoektocht hebben we hier een aantal oplossingen die je een aantal stappen vooruit zullen helpen.

Wat kan ik als hoogbegaafde volwassene doen voor mezelf?

Als hoogbegaafde of sneldenkende volwassene loop je tegen heel wat zaken aan. Conflicten op het werk met een niet authentieke baas. Misverstanden onder collega’s omdat je interventies nogal raar landen. Thuis spanningen met je partner. En vooral de zoektocht naar jezelf. Herken je je in meer van deze lijst met kenmerken?

  • Je hebt een heel sterk rechtvaardigheidsgevoel.
  • Je functioneert het best solo.
  • Anderen kunnen je vaak niet volgen en dat geeft veel onbegrip.
  • Je ziet snel oplossingen voor problemen.
  • Je stelt hoge eisen, vooral aan jezelf.
  • Je vraagt je regelmatig af of dit het nu is.
  • Je hebt een hekel aan moeten en regeltjes.
  • Je hebt veel innerlijke onrust.
  • Je hebt een sterk gevoel van anders zijn.

Dan kunnen we zeker al ons gratis e-Book aanraden waarin we voor elk van deze uitdagingen al een aantal pasklare tips kunnen meegeven.

Daarnaast hebben we ook voor jou als volwassen hoogbegaafde verschillende coaching oplossingen. De feedback die we van onze klanten krijgen is dat de standaardcoaching echt niet werkt. Dat ze vrij rap de methode doorhebben en vooral … dat ze die authenticiteit en het snelle denken missen. Daarom hebben we in de afgelopen jaren ook een luik voor volwassenen uitgewerkt met zowel gewone coaching als loopbaancoaching.  Wil je de reis doen samen met ontwikkelingsgelijken? Dan hebben we ook een pittig groepstraject.

Oplossingen voor volwassen hoogbegaafden

Photo by Christin Hume on Unsplash

e-Book 10 tips voor de hoogbegaafde volwassene
loopbaancheques

Wat kan ik als leerkracht of directie doen voor deze kinderen?

Oplossingen voor scholen

Photo by NeONBRAND on Unsplash

Ook scholen spelen een heel belangrijke rol. Wat kan jij als directie doen op school? Hoe kan je in gesprek gaan met die ouders? Wat is een aanpak die werkbaar is op je school?

Wat staat er al allemaal op de agenda voor de komende maanden?

Met het team van Gromicoach organiseren we heel wat activiteiten de komende maanden om je vooruit te helpen. De eerste stap naar een goeie oplossing is kennis vergaren rond hoogbegaafdheid. Dit kan op onze thema-avonden en op onze thema2daagse. Daarnaast hebben we ook verschillende groepstrajecten gepland voor zowel ouders als hun kinderen. Voor meer info – zie in onze agenda.

Het gromicoach team

Wil je meer weten rond hoogbegaafdheid, wat het doet met je kind en hoe je er verder mee aan de slag kan. Dan is onze themareeks een goed startpunt.

Wil je nu direct al wat extra kennis vergaren?

Blog Gromicoach

Wil je nu direct al wat extra info vinden rond de verschillende aspecten van hoogbegaafdheid? We denken hierbij bv aan de het perfectionisme, de kritische houding, de hoogsensitiviteit? Met alle bijhorende uitdagingen? Lees dan zeker onze BLOG’s.