fbpx
Nadelen van het hoogbegaafd zijn

Wat is volgens je kind het grootste nadeel van hoogbegaafd zijn.

Hoogbegaafd zijn heeft niet alleen voordelen, ja er zijn ook wel wat nadelen aan verbonden. Eén van de belangrijkste die aangegeven is in onderstaand interview is het niet begrepen worden. Het is er eentje waar we zowel bij kinderen als bij volwassenen veel op botsen. Je voelt je anders. Je lijkt niet in de groep te passen, voelt je soms een beetje “de rare” van de groep. We zijn allemaal een beetje kudde dieren maar als hoogbegaafde lijk je toch niet in die kudde te passen.

Om deze reden is het zo belangrijk dat je hoogbegaafde kind in contact kan komen met ontwikkelingsgelijken zodat je je niet alleen moet voelen.

In tijden van Corona kan eenieder van ons ook aan de lijve ondervinden hoe belangrijk sociaal contact en verbondenheid is. Wat wij nu even gedurende deze aantal weken meemaken is wat een hoogbegaafd kind het hele jaar door moet doorstaan als ze niet in de juiste omgeving vertoeven. Niet uitgedaagd worden. Geen kinderen hebben die met dezelfde noden zitten (wat we ontwikkelingsgelijken noemen)

De waarheid komt uit een kindermond. Bijgesloten dus ook de video van Project Talent waarin leerlingen zelf hun eerlijke mening geven rond dit onderwerp.

Bron. Interview die Project Talent bij verschillende jongeren heeft uitgevoerd.

Stap 1 : meer kennis rond hoogbegaafdheid

De eerste stap om hoogbegaafde kinderen te helpen is zelf goed weten wat hoogbegaafdheid is en hoe de kinderen de wereld als hoogbegaafde zien. Daarom geven wij thema-avonden waarin we de theorie rond hoogbegaafdheid koppelen aan veel praktische voorbeelden zoals we ze dagdagelijks tegenkomen bij Gromicoach.