fbpx
Universiteit van Vlaanderen

Waarom halen zo veel hoogbegaafden geen diploma?

Mensen gaan ervan uit dat iemand met een IQ van 135 alles vanzelf aankan,  maar veel hoogbegaafden hebben helemaal geen diploma. Hoe kan dat? Prof. dr. ir. Kathleen Venderickx (UHasselt) legt voor de Universiteit van Vlaanderen uit waarom mensen met een IQ van +130 evenveel begeleiding nodig hebben als mensen met een IQ van -70. Het verschil met de 100 IQ is even groot. Waarom is de ondersteuning dat dan niet?

 

IQ Testen - de gaus-curve

Kennis rond hoogbegaafdheid is de eerste stap om zo’n verhalen als dit te vermijden. Is jouw kind hoogbegaafd en herken je je in dit verhaal van de tekening dan is het super belangrijk nu al stappen te zetten. Is jouw kind ondertussen al verder in z’n schoolcarrière en gaat het niet zo goed. Zakken de punten al aardig? Of zijn ze net goed maar moet er totaal niet gestudeerd worden? In al die gevallen is de themareeks een goeie start.

Ben jij als ouder zelf iemand die in de situatie zit dat je kind hoogbegaafd blijkt te zijn? Heb je ondertussen begrepen dat een heel stuk genetisch is? Maar mapt jouw schoolcarrière en loopbaan niet met het beeld dat je had rond hoogbegaafdheid. Dan kan loopbaancoaching mogelijks ook een stap zijn om het waar potentieel in jezelf te ontdekken.