fbpx
Corona voor hoogbegaafde kinderen - Photo by CDC on Unsplash

Wat doet Corona met je hoogbegaafde kind?

Vandaag hebben we bij ons thuis een beetje een surrealistisch gevoel. Zeker onze dochter die het meest emotioneel hooggevoelig is, heeft nu een constant gevoel van stress. Zo veel dingen flitsen nu door het hoofd. Hoogbegaafdheid en angst lijken hier nu dus hand in hand te gaan maar het is vooral de hooggevoeligheid die deze emoties zo intens maken. Combineer dat met haar heel kritische houding en alle communicatie op TV begint heel twijfelachtig te worden. Beslissingen die nu genomen worden zonder een duidelijke visie op de langetermijneffecten zijn best wel een uitdaging als je 10 stappen vooruit kan denken – en dit dan in alle richting doet. Best case scénario valt hier meestal weg maar de worst case scénario’s houden stand.

Combineer dit dan nog eens met een rijke fantasie waarin je een reeks gedetailleerde scenario’s kan bedenken over wat er allemaal zou kunnen gebeuren en je hebt een gevaarlijke cocktail. In normale situaties zoals vakanties, proefwerken, uitstappen en zo komen al erge rampscenario’s naar boven. Bv. Als onze dochter in het lager op uitstap moest kwamen alle rampscenario’s vanaf te laat op school komen en niet meer meekunnen tot daar achtergelaten worden omdat ze verloren zou lopen op tafel. Het vroeg best wel wat werk om deze dan allemaal terug van de tafel te krijgen. Dit is in een situatie zoals deze pandemie ook het geval. Met dat verschil dat het nu al erg beangstigend kan zijn voor normaal begaafde kinderen.

Wat kan je nu als ouder of leerkracht  doen? Wees je er vooreerst bewust van dat hoogbegaafde kinderen deze gevoelens nu eenmaal hebben (Vergaar dus de nodige kennis rond hoogbegaafdheid als je hun denken beter wil begrijpen).

Welke stappen kan je nu ondernemen als ouder

  1. Zeg niet dat ze zich geen zorgen moeten maken, want dat zal volledig het omgekeerde effect hebben.
    De schrik is er en moet dus een eerlijke plaats krijgen. De emoties moeten er mogen zijn, want alleen daardoor zal de stress al zakken. Eigenlijk worden hier emoties gestapeld, ze zijn bang en ze jagen zich op omdat ze bang zijn. Dat versterkt dan die emoties en zo kom je tot hysterie. Een knuffel is dan bv. al een goeie eerste stap …. (al raden we dat natuurlijk in deze Corona tijd wel even af)

2. Kijk samen naar de info die rond Corona gedeeld wordt. Praat erover en kijk welke stappen je in het gezin al kan zetten. Kader ook de beslissingen zodat het duidelijk is dat dit bedoeld is om de situatie onder controle te krijgen.

Hopelijk is dit virus snel het land weer uit. Vandaag moeten we vooral elkaar steunen, dankbaar zijn voor de zorgverleners, de leerkrachten en iedereen die zich nu inzet om dit onder controle te krijgen, onze steun betuigen aan alle zelfstandigen die vandaag geraakt zijn – en dat zullen er heel wat zijn en allemaal onze schouders eronder zetten om daarna in te halen wat we nu samen even gemist hebben.

Photo by CDC on Unsplash

Super e-book om corona uit te leggen aan de kinderen en volledig gratis te downloaden op https://www.gottmer.nl/