fbpx

Hoe je kunt floreren in een grote organisatie als hoogbegaafd individu en multipotential

Het vinden van je pad in een grote organisatie kan een uitdaging zijn, vooral als je een hoogbegaafd individu en multipotential bent. Met zijn vele structuren en regels, en de bijbehorende beperkingen, kan het moeilijk zijn om evenwicht te vinden.
Onlangs had ik een gesprek met een collega bij CM die zich deze vraag stelde. Hoe kon ik, met alles wat ik al op mijn LinkedIn CV had staan en met alles wat ik post rond snelle denkers en hoogbegaafdheid, toch evenwicht vinden in zo’n grote organisatie?

We kijken dagelijks tegen uitdagingen aan. We botsen tegen zaken zoals “dit is al geprobeerd”, “dit is niet realistisch voor onze organisatie”, “hier is nu geen budget voor”, “dit zit niet in je rol”. Ik begreep dus zeker de vraag en deelde met plezier wat ik ook al verschillende jaren deel in mijn zelf ontwikkeld pittig groepstraject dat ik jaarlijks organiseer.

Multipotenial and happy

Er is een manier om niet alleen te functioneren, maar ook authentiek te floreren. Stephen Covey’s “De Zeven Eigenschappen van Effectief Leiderschap” heeft mij geholpen om ook binnen deze kaders mijn weg te vinden, zaken in beweging te zetten. Deze eigenschappen zijn meer dan theorie; ze zijn praktische instrumenten die een significante impact kunnen hebben op je leven. Voor veel van m’n klanten ontdekken in dit boek een krachtig kader. Als ze dit aanvullen met kennis en inzicht in hoogbegaafdheid. In inzichten in waar we anders denken en voelen als de meeste van onze collega’s of klanten, dan gaat er een hele nieuwe wereld open. Eén met meer rust (allé, op een hoogbegaafdheidsmanier natuurlijk, want stil staat onze denktank natuurlijk nooit)

Waarom werkt die covey zo goed? Wat heeft mij geholpen in het toepassen van elk van deze eigenschappen?

De eerste drie eigenschappen gaan over jezelf. Ze leren je hoe je authentiek kunt bewegen in de soms logge structuren van een organisatie, zonder mensen af te schrikken met je ideeën. Pas als je deze echt meester bent en trouw aan jezelf blijft, kun je met de volgende drie aan de slag.
Eigenschap 4, 5 en 6 gaan over de relatie met anderen. Ze geven je de sleutel om meer projecten te realiseren, beter te begrijpen en daardoor ook beter begrepen te worden. Deze eigenschappen geven je de tools om, zoals je ook op mijn LinkedIn kunt zien, meerdere grote uitdagingen naast elkaar op te nemen en zo je honger naar impact, zingeving en het verleggen van een steen in de rivier te stillen.

Wees proactief

Ik geloof oprecht dat ik altijd de keuze heb, ongeacht wat soms lijkt als beperkingen. Beperkingen bestaan niet. Er is altijd een weg – het is een kwestie van geloven dat die er is. Dit is de eerste en meest krachtige van de eigenschappen. Dit is ook de eigenschap waar de cursisten die mijn reeks volgen het langst mee worstelen. Door jaren onbegrepen te zijn, jaren tegen niet authentiek leiderschap aan te botsen, is het moeilijk de switch te maken. Maar eenmaal je deze echt doorleeft, gaat er echt een nieuwe wereld open.

Begin met het einde voor ogen

Toen ik met Covey aan de slag ging, nu al meer dan tien jaar geleden, stelde ik voor het eerst echt lange termijn doelen. Dit heeft zowel mezelf als mijn omgeving veranderd. Ik stelde heldere doelen die mij richting gaven. Als je weet wie je binnen 10 jaar wil zijn, dan kan je dit vertalen naar al je rollen. Snelle denkers hebben nood aan een grote authenticiteit. Door een werkoverschrijdend doel te hebben, kun je je energie en je creatief talent inzetten op verschillende uitdagingen. Dat geeft je de ruimte en het geduld waar nodig.

Belangrijke zaken eerst

Ik leerde het verschil tussen urgent en belangrijk voor mijn groei. De langetermijndoelen moeten groot genoeg zijn dat je ze niet op de laatste avond snel in elkaar kunt zetten en ermee weg kunt komen. Je moet structureel tijd investeren. Niet altijd evident, maar de return op lange termijn is veel groter. De grote kracht van deze eigenschap is dat je veel meer bezig bent met zaken die voor jou belangrijk zijn in plaats van voor anderen. Het nadeel van snelle denkers en multipotentials is dat ze in veel goed zijn en dus per ongeluk een belangrijke rol spelen in vele projecten.

Denk win-win

Ik zocht naar samenwerkingen die waarde creëren voor iedereen. Door elke ontmoeting, elke vergadering, elk project te starten met de bril van overvloed. Met het doel dat iedereen er voordeel aan moet hebben. Dat het niet moet zijn zoals jij wilt omdat je al weet wat het einddoel is. Maar dat je start met te zoeken naar waar je collega’s, je klanten, je leidinggevende naar op zoek zijn, wat hun doel is. Waar zit hun winst?

Eerst begrijpen, dan begrepen worden

Ik leerde actief te luisteren en communiceerde mijn ideeën effectiever dan ervoor. Vooral omdat steeds het eerste doel was de noden van de ander te begrijpen. Omdat het eenvoudiger is je inzichten te delen als je ontdekt wat de mensen rond jou verwachten, wat zij nodig hebben en vanuit welke kennis zij vertrekken. Welke inzichten zij al verzameld hebben. Deze kennis geeft de sleutel om jouw ideeën te mappen op die van hen om tot een gezamenlijk pad te komen. En zo ook op de 6de eigenschap

Werk synergetisch

Ik werkte samen met anderen voor innovatieve oplossingen. 1+1 is 3. Als je win-win denkt en eerst tracht te begrijpen, ontstaat er vertrouwen. En uit vertrouwen ontstaat deze synergie. En onderschat niet als jouw ideeën verstrengeld raken met die van je collega’s. Want samen kom je tot een realistisch project dat zowel de korte termijn als de lange termijn omvat. Want hoe groot ook het doel, het moet starten met een eerste stap.

Hou de zaag scherp

Ik investeerde in mijn eigen ontwikkeling voor een duurzame bijdrage. Ik kon niet lezen, dat gaf enorme stress. Dus ik zocht tools om het toch te kunnen. Mijn eerste doel was geen boek maar één blad. Ik zocht tools om meer en meer te kunnen lezen, volgde ook cursussen, startte met mindfulness. Ik zocht meer en meer tools om mijn geest, die nooit echt stopt, toch de nodige rust, de nodige afwisseling te geven. Deze eigenschap wordt nog belangrijker als je de eerste 6 toepast. Want hoe beter je je in je vel voelt, hoe meer connectie je vindt, hoe meer projecten je op jou neemt. Hoe groter ook de nood om tot rust te komen, te recupereren.

Deze 7 eigenschappen hebben mijn leven echt veranderd en naar mijn gevoel verbeterd, zowel voor mezelf, voor mijn relatie, voor mijn kinderen als voor mijn jobs. Daarom heb ik dit door de jaren heen vertaald naar een traject dat ik ondertussen al een 7-tal keren gegeven heb.

Ontdek hoe de 7 eigenschappen van Covey je leven kunnen transformeren in een exclusief traject voor snelle denkers

Ik bied dit traject aan waarin ik deze ervaringen en tools deel. Dit traject is bedoeld voor maximaal vijf deelnemers, om de intensiteit en interactie te waarborgen die nodig zijn voor een diepgaande ervaring. Hier leer je niet alleen van mij, maar ook van elkaar. Dit traject is al voor velen een lifechanger geweest. Ben je klaar om je persoonlijke en professionele ontwikkeling naar een hoger niveau te tillen? Meld je aan en laat de 7 eigenschappen jouw wereld veranderen.

Groeitraject Gromicoach

Een pittige 6 delige opleiding - waarin je alle aspecten van hooggegaafdheid als volwassene vertaald ziet naar tools om authentiek te groeien. Zowel professioneel als privé