fbpx

Waarom zetten we met Gromicoach zo fel in op hoogbegaafdheid?

IMG 7259-hoogbegaafd

Vandaag willen we het bij uitzondering eens over onszelf hebben. Niet omdat we onszelf zo graag zien, maar omdat in het verhaal van onszelf ook de kracht en de passie ligt van waaruit we als partner van hoogbloeier de gedrevenheid hebben om hoogbegaafde kinderen en hun ouders te helpen.

We zijn fan van Simon Sinek “Start with why” (https://www.youtube.com/watch?v=IPYeCltXpxw). Voordat we uitleggen hoe en wat we doen is het vooral ook belangrijk uit te leggen waarom we het doen.

We gaan met Gromicoach opnieuw een gratis info avond organiseren waarin we al kort een tip van de hoogbegaafdheidssluier zullen oplichtten, om daarna aan te geven wat Gromicoach en The Gifted Network vandaag allemaal aan oplossingen kan bieden. Dit in aanloop – en als inleiding op onze thema-avondenreeks rond hoogbegaafdheid (http://themaavonden.gromicoach.be/).

Die gratis info sessie starten we altijd met het ‘Waarom’.

Waarom zetten wij met Gromicoach en ruimer, met alle partners onze schouders onder het oplossingen vinden rond de uitdagingen die hoogbegaafdheid met zich meebrengt. Wat drijft ons om soms hemel en aarde te verzetten om ouders en hun kinderen te helpen. En telkens is het antwoord:

‘omwille van de liefde voor onze eigen kinderen’.

Ook wij zijn zoals veel ouders die we ondertussen ontmoet hebben, gestart met problemen bij onze kinderen. Bij ons was het onze derde dochter die het op school niet goed deed. Een vrolijk, creatief, leergierig kind. Tot ze in de kleuterklas startte. In enkele dagen tijd sprak ze terug brabbeltaal, deed terug in haar broek, had ze hysterische huilbuien. De hele kleutertijd doorploeterden we met ups en downs, waarbij wij dachten dat het vooral aan ons en ons kind lag, want de andere kinderen leken het wel goed te doen terwijl ze op dezelfde school zaten.

In het eerste leerjaar liep het dan volledig mis. Plots kon ze weer niet meer lezen (dat had ze zichzelf in de kleuterklas geleerd), en ook rekenen, splitsen tot 5, lukte helemaal niet, terwijl ze daarvoor zelf rekensommen verzon omdat ze daar plezier in had. Het leek alsof ze afleerde in plaats van bij te leren op school! We werden op school gevraagd voor een gesprek en al snel ging het van kwaad naar erger. Op dat moment hebben we het geluk gehad, eerder puur per toeval in contact te komen met ‘hoogbloeier’. Eerst was er het ongeloof. Ons kind? Hoogbegaafd? Dat kan toch niet? Van wie zou ze dat hebben? Wij alle 2 geen super schoolcarrière. En ook de andere kinderen leken toch niet echt uit te blinken (dachten we toen)…

En dan, zoals vele ouders, door de verschillende fases gegaan: Een intake gesprek, eerst nog ontkennen – maar met enige argwaan ons kind toch een mindset traject laten volgen dat wel effect leek te hebben. Dan wat thema-avonden gevolgd, om telkens meer en meer verbaasd te geraken van wat hoogbegaafdheid nu echt betekent. Om dan ook vast te stellen hoe het voor ons kind onmogelijk is om het klassieke schoolsysteem te volgen. Compacten, verrijken, versnellen, … allemaal zaken waar we voor moesten strijden. De school waar ze toe zaten was nog helemaal niet op de hoogte van hoogbegaafdheid, elk jaar moesten we van 0 herbeginnen, het ene jaar al met meer succes dan het andere jaar. Een hele leerschool. En vooral ook een harde leerschool. Tot we een school vonden die er wel mee aan de slag ging, en we al na een week totaal andere kinderen kregen!

Ondertussen weten we dat het een zoektocht blijft, eentje op maat van het kind. Want ze zijn niet gelijk, net zoals andere kinderen. We weten wel dat er heel veel mogelijk is, als de school en de leerkrachten ervoor open staan, en we met z’n allen mee zoeken naar de beste oplossing voor elk kind. Zodat ze weer gelukkig zijn en kunnen stralen.

Vanuit die eigen ervaring hebben we net zoals zovele partners beslist dat we ons moesten bijscholen om ook zelf andere ouders en kinderen vooruit te kunnen helpen. We willen ervoor zorgen dat de ouders die vandaag gelijkaardige dingen meemaken, sneller en beter vooruit geholpen worden. Dat ze weten dat ze er niet alleen voor staan, en dat er oplossingen mogelijk zijn. Dat is onze echte drive. Dat is onze ‘Why’.

Infosessie Hoogbegaafdheid

De eerste stap voor ons als ouder was de nodige kennis te vergaren rond het onderwerp. De beste en snelste manier om dit vandaag te doen is via onze gratis info sessie en de thema avonden. Zeker aan te raden als je er meer rond wil leren. Een goede eerste stap!
Gratis