fbpx
A goal is a dream with a deadline

Laten we de goede voornemens iets scherper aflijnen

Het is het klassieke moment om goeie voornemens te maken. Of je maakt goeie voornemens,óf je maakt ze net niet omdat het elk jaar een beetje hetzelfde verhaal is. De 1ste januari neem je ze. Ze starten gelijk maar vanaf de 2de januari. En in de loop van de eerste maand zijn ze al allemaal terug gesneuveld. Jij als hoogbegaafde hebt echter die grote doelen nodig. Je wil een verschil maken. Anders krijg je een heel onrustig gevoel. Een andere aanpak dringt zich dus op:

Daarom deel ik m’n ervaring rond dit onderwerp. Hopelijk helpt het jou al iets vooruit.

Met mijn favoriete spreuk in gedachte : “A goal is a dream with a deadline” begin ik aan mijn jaarlijkse reflectie.

Vraag 1 : Wie ben ik ? En wie wil ik zijn.

Ik kies voor mijn talent
IMG 20181229 143702-hoogbegaafd
De kernkwadranten

Voordat ik ga nadenken over de doelen die ik volgend jaar wil stellen, kijk ik eerst eens grondig naar mezelf. Volgende vragen wil ik hierbij afpunten

 1. Welke rollen vervul ik in mijn leven
 2. Welke waarden vind ik globaal het belangrijkst. Wie ben ik en/of wie wil ik echt zijn.
 3. Mijn kerntalenten :
  1. waar ben ik goed in?
  2. Wat gebeurt er als ik daar te ver in ga?
  3. Welk tegengewicht kan ik daartegen inzetten. Welke talenten zou ik graag hebben om dit te compenseren?
  4. En welke talenten zijn voor mij een allergie. (Hiervoor gebruik ik het kernkwadranten spel)
 4. Wat zijn mijn talenten. Welke zijn daar de passende hefboom talenten bij en welke context moet ik zoeken om mijn talenten ten volle tot zijn recht te laten komen (Hiervoor gebuik ik “Ik kies voor mijn talent Toolbox)

Op basis daarvan heb ik een goed zicht op wie ik nu ook al weer ben, waar ik nu ook al weer goed in ben en wat ik echt belangrijk vind.

Stap 2 : The wheel of life

Daarna vul ik ook m’n “Wheel of life” in. Dat is een simpele maar ook zeer doeltreffende manier om te reflecteren over je huidige situatie. Je kan ook bekijken waar je zou willen komen in het komende jaar. Je denkt hierbij na over volgende zaken :

 1. Maatschappelijke bijdrage
 2. Werk & Carrière
 3. Geld
 4. Gezondheid
 5. Vrienden & Familie
 6. Partner / Relatie
 7. Persoonlijke groei
 8. Plezier en Ontspanning

Voor elk van deze zaken geef je een score tussen 0 en 10 voor waar je vandaag bent. Daarna geef je ook een score hoe belangrijk je dit onderdeel vindt. Waar zou je willen geraken qua score?

Dit zet je dan uit op een grafiek en dan kom je tot volgende resultaat

Het levenswiel

... en dan doelen stellen.

Als je de bovenstaande voorbereidingen gedaan hebt, kan je je doelen verder scherpstellen en een actieplan uitwerken. Goede technieken hierbij zijn

 1. De Covey matrix gebruiken als weegschaal (wat is echt belangrijk)
 2. Voor je grote doelen goed uitschrijven waarom je ze echt wil realiseren dwz
  1. Wat is echt het ultieme resultaat dat je wil bereiken ? Maak deze doelen SMART!
  2. Waarom wil je die doelen echt bereiken? Schrijf hiervoor de motiverende argumenten neer. Zaken die je aanzetten om dit echt aan te pakken
  3. En denk dan aan alle mogelijke strategieën om dit te bereiken. Geen ToDo lijstje maar een lijst met mogelijke opties.
 3. Als je één en ander nog net iets scherper wil stellen, is een goede oefening om je visie en missie neer te schrijven zeker ook nuttig.

… en dan gewoon doen en dagelijks evalueren waar je al bent, wat de volgende stappen zijn. En ja, dan zijn het geen goede voornemens maar echte doelen. En die hebben een veel grotere kans van slagen.

Laten we de goede voornemens iets scherper aflijnen

Eén van mijn doelen voor 2019 is om al deze technieken die ik gebruik om mijn doelen scherp te stellen en te realiseren, te delen met jullie. Daarom een kleine poll naar jullie noden.

Waar bots jij tegenaan als hoogbegaafde volwassene? En welk traject zou jou dus kunnen helpen om je voornemens veel scherper te krijgen en deze echt te kunnen realiseren?