fbpx
Drie eenvoudige stappen die je kan zetten om moeilijke uitdagingen aan te gaan.

Drie eenvoudige stappen die je kan zetten om moeilijke uitdagingen aan te gaan.

Ken jij dat ook? Er komt een nieuwe uitdaging op je pad en er stroomt direct een golf van paniek over jou. Ga ik dat wel kunnen? Wat als ik iets fout doe? Wat gaan de mensen wel van mij denken? …. Wel dat heb ik ook. Dit is immers iets die bij ons als hoogbegaafde nog net iets feller binnenkomt. We denken immers divergent en hebben al direct 20 mogelijke rampscenario’s voor ogen en onze hoogsensitiviteit gaat dat gevoel dan nog eens goed gaan versterken.  Niet durven en toch doen, hoe doe je dat?

Ik heb ondertussen al een heel eenvoudige truc gevonden om bij zo’n uitdaging toch de sprong te wagen.

Als er een nieuwe, mooie (grote) uitdaging op m’n pad komt waar ik voor wil gaan, dan doorloop ik steeds een aantal stappen.

Vooreerst bereid ik mij maximaal voor op de situatie, en dit doe ik als volgt:

3 eenvoudige stappen

Photo by Khiet Tam on Unsplash

Stap 1: Ik bepaal op voorhand wat de doelstelling is.

Wat is het doel van dit overleg? Kan ik een verschil maken? Helpt het m’n doel te bereiken? Zo ja, welk doel juist? Of voor een cursus: wat is de reden dat ik deze cursus volg? Wat wil ik eruit leren? Wat wil ik er daarna mee aanvangen? In het geval van coaching: Wat is de reden dat ik een coach kan gebruiken? Naar welke inzichten ben ik op zoek en wat voor coach wil ik tegenover mij? Wil ik uitgedaagd worden? Wil ik eerder advies? Of wil ik vooral iemand die mij de antwoorden zelf kan doen ontdekken?

Het op voorhand bepalen van mijn doel geeft al een eerste vorm van rust. Ik weet zelf immers al wat ik ongeveer wil bereiken. Er is een ‘waarom’ bij wat ik moet beslissen. En die ‘waarom’ zorgt ervoor dat je al heel wat kan aanvaarden – het doel is duidelijk dus het proces is enkel de ondersteuning om dat doel te bereiken.

Dus stap 1: zet je doel scherp – met de juiste ‘why’.

Stap 2: Ik visualiseer mij 2 scenario's

Worst case

Photo by Kelly Sikkema on Unsplash

A. Scenario 1 – Alles loopt super goed. Het is één groot succes en ik neem de felicitaties in ontvangst.

  1. B. Scenario 2 – Alles loopt mis, iedereen is ertegen, het is de grootst mogelijke ramp die ik me kan inbeelden.

Dit is een truc die ik geleerd heb van mijn marketingdirecteur bij Liantis. Door op voorhand deze 2 scenario’s in te oefenen ben je eigenlijk op alles voorbereid. De waarheid zit immers ergens tussen die 2 uitersten. Dit zorgt ervoor dat je eigenlijk dus op alles voorbereid bent. Je kan je dus veel beter focussen op wat iedereen zegt en doet en neemt veel meer van de ervaringen op. Dit maakt dat je ook veel minder achteraf hoeft te zeggen:

Had ik maar dit gezegd

of

Had ik maar dat gedaan

Dus stap 2 is je het beste en slechtste scenario in te beelden. Als je daar in beide gevallen een strategie klaar hebt, kan je eigenlijk alle variaties aan.

Stap 3: Telkens als er een paniek golfje door mijn lijf flitst start ik met Self talk

Deze stap is bijna de krachtigste van de 3. Voordat ik in een nieuw verhaal stap zeg ik altijd tegen mezelf:

Rudo, vandaag ga je dingen leren, je kan niet verliezen, of je wint iets of je leert iets, maar gelijk hoe, je bent vanavond weer wat verder dan waar je deze morgen stond.

Op het moment zelf, als de stressgolf in me opkomt, vecht ik er niet tegen maar observeer ik het. Ik zeg dan tegen mezelf:

Yes, stress, dat is identiek hetzelfde gevoel als enthousiasme.

Mijn favorite quote is hier.

… en dan start meestal een wonderlijke ontdekkingsreis waar ik dan gelijk hoe van kan genieten. Na de ervaring ben ik dan altijd fier omdat ik een grens heb kunnen verleggen. Want elke stap die ik zet om meer mezelf te worden en dus meer te groeien is voor mij een energiegever omdat ik een heel grote creatiehonger heb.

Dus stap 3: Aanvaard stress en vertaal het als enthousiasme, herhaal je doel van stap 1 en zeg tegen jezelf dat het gelijk hoe een unieke ervaring zal zijn.

Eenvoudige stappen hé? Hier kan je direct mee aan de slag voor je eerst volgende uitdaging die je vandaag nog aan het uitstellen was.

Sta je voor een nieuwe uitdaging en twijfel je, maar als je even de angst naast jou neerlegt, voel je toch de zin om deze aan te gaan?

Gewoon de 3 tips van hierboven gebruiken en beginnen is dan de boodschap.En vergeet niet, stress is maar voor even, spijt is voor altijd!

Wil je dagelijks een inspirerende spreuk om je te motiveren en om grenzen te verleggen?

Volg dan onze Facebook groep The Inspiration Network

Photo by AJ Yorio on Unsplash