fbpx
Het deplhi model

Wat ik ? Hoogbegaafd ? Nee, ik ben niet slim …

Het delphi model : een positief verhaal van hoogbegaafde volwassenen

Een veel voorkomende verkeerde opvatting rond hoogbegaafdheid is dat dat gewoon wil zeggen dat je slim bent. Dat het leven dus o zo veel gemakkelijker is. Niet dus.

Ik ben momenteel (2016) een opleiding aan het volgen bij Hoogbloeier ( Wegwijzer met wijze kinderen (verdieping)).  Eén van de modellen die ik, nu ik ze allemaal nog eens doorfiets, super vind als volwassene is dat van Delphi.  Als volwassene kan het je doen inzien dat er toch net iets meer aan de hand is als je HB bent.

 

Het Delphi Model.

In één zin gezegd is een hoogbegaafde volgens dit model :

‘Een hoogbegaafde is een snelle en slimme denker die complexe zaken aankan. Autonoom, gedreven en nieuwsgierig van aard. Een sensitief en emotioneel mens, intens levend. Hij of zij schept plezier in creëren.’
(Definitie hoogbegaafdheid, tot stand gekomen op het symposium ‘Hoogbegaafd. Dat zie je zo! ‘ In november 2007)

Heerlijke samenvatting van wat het is, hoe het voelt. En daar kan je als mens al een heel eind verder mee.

Als volwassenen geraak je natuurlijk niet direct aan dat model. Het is een soort rouwproces waar je door moet. Wil ja daar meer rond weten, lees dan zeker ook het artikel : Wie was ik voor ik hoogbegaafd was?

Individuele en groepscoaching voor hoogbegaafde volwassenen

Wil je meer weten rond wat we doen om hoogbegaafde volwassenen door dat rouwproces te helpen ? Ga dan naar onze oplossingen voor HB-Volwassenen.