fbpx
Gratis masterclass
Week van de hoogbegaafdheid 24

Wat 'The Seven Habits of Highly Effective People' van 'Stephen R. W. Covey' kan betekenen voor jou als snelle denker.

Gratis masterclass voor hoogbegaafde en/of snel denkende volwassenen

Er was eens … mijn levensloop vóór 2012

Mijn carrière en mijn leven verliepen met grote ups en diepe downs. Het ene moment was ik volledig in de flow, was ik grenzen aan het verleggen, zat ik bijvoorbeeld in een super leuk en moeilijk project waarin ik het ene ‘eureca’ moment na het andere had. Een heel moeilijke opdracht maar ik was grenzen aan het verleggen. Ik voelde mij onoverwinnelijk en vol energie. Heerlijk.

Maar dan opeens kreeg ik heel veel tegenwerking van één of meer collega’s. Dan had ik zoiets van ‘Jongens komaan, we zijn goed bezig, dit is echt de beste aanpak’.

En dan opeens, out of the blue, werd ik bij mijn baas geroepen. Er werden zaken gezegd die ik helemaal niet kon plaatsen. Er werden zaken gezegd van:

Nen rare kwast

Foto 2011 – Pre-Longonsteking, Pre-Burnout, Pre-Covey, Pre-Hoogbegaafd 😉

‘Je bent wel vrij hard en soms wel een beetje grof tegen je collega’s’, ‘Je moet beter bewaken wat haalbaar is, je maakt heel onrealistische voorstellen, die kunnen toch nooit werken’, … , ‘Heb ook wat aandacht voor je collega’s, je wordt toch als vrij asociaal ervaren’, ‘Je luistert niet naar je collega’s en komt heel drammerig over’, …

Dan viel van het ene moment op het andere mijn hele wereld in elkaar. De vragen, gedachten bleven in mijn hoofd malen: ‘onbegrijpelijk’, ‘oneerlijk’, ‘waarom’, ‘ik ga ….? Ja, wat kan ik eigenlijk doen’, ‘Ze zullen nog wel eens zien’, …. En per gedachte steeg de woede en de stress. Tot op het punt dat ik volledig uitgeput was. Met de moed der wanhoop ging ik weer naar mijn werk. Niemand zegde nog iets over het incident. Het leek weer business as usual. Maar mijn argwaan was groot.

Deze ups en downs herhaalde zich steeds. Regelmatig spuwde ik ook ’s morgens mijn gal (letterlijk). Dan was ik uitgeput voor de rest van de dag. Maar telkens er een nieuwe belangrijke uitdaging was, sprong ik toch weer in de bres met het gedacht : ‘Dit is nu echt belangrijk voor onze klant’. … tot het punt in 2011/2012 waar ik volledig crashte, eerst lichamelijk en dan ook geestelijk.

En samen met een business coach kwam ook Covey in mijn leven

In 2012 had ik het geluk om een coach te krijgen die heel snel het potentieel in mij zag. Eén van de eerste tips die hij mij gegeven had was om het boek ‘The Seven Habits of Highly Effective People‘ van ‘Stephen R. W. Covey’ te lezen en ik moest die minimaal 2 keer lezen. Een eerste keer direct nadat ik hem gekocht had en dan na een half jaar nog een keer.

Dat was het startpunt van een volledig nieuw leven. Een energieker en rustiger leven. Een leven waar ik zowel professioneel als privé grote stappen begon te zetten. Maar vooral een leven waar ik 100% mezelf kon zijn en toch authentiek kon samenwerken met mijn collega’s. Nieuwe complexe projecten opstarten … en afronden. Verhuizen van Gent naar Kortrijk. Gromicoach opstarten. Ik had een veel sterker en authentieker gezinsleven. Heel veel veranderingen dus … die allemaal startten met een boek en een coach

Rudo Van Overbeke

… en hoogbegaafdheid

De hoogbegaafdheid kwam pas in 2013 op ons pad. Ikzelf heb pas bewust ontdekt en aanvaard dat ik hoogbegaafd was in 2017. Ja, dat hoor je goed, dat is 5 jaar na mijn eerste grote stappen met Covey. Dat heeft mij sinds die dag altijd zo gefascineerd: waarom was Covey zo krachtig. Wat maakt dit boek tot een perfecte start om te groeien en dit los van het benoemen van je hoogbegaafdheid?

Dit denkproces wil ik heel graag met jullie delen. Omdat dit immers je leven drastisch kan veranderen en verbeteren. En dit los van enig label.

Is de masterclass iets voor jou?

Kan je je vinden in één of meer van onderstaande kenmerken?

Als er iets gebeurt op je werk dat niet conform de afspraak is of als er bepaalde regels afgesproken worden die daarna niet correct worden nageleefd, dan voel je je verplicht hier stappen te ondernemen om dit recht te zetten. Ook als jij niet rechtstreeks betrokken partij bent.

Je zou de wereld graag willen verbeteren en zit vol ideeën over hoe dat zou moeten.

Je bent erg intuïtief en wordt nogal eens zenuwachtig in groep omdat je dan stap voor stap moet gaan. Soms worden dan zaken herhaald die jij al begreep en dat maakt dat je dan soms liever het project zelf kan afwerken.

Op vergaderingen worden jouw ideeën nogal eens weggelachen omdat iedereen vindt dat ze te vergezocht zijn. Dit geeft jou een onveilig gevoel waardoor je nogal eens de ideeën voor jezelf houdt.

Spijtig genoeg worden deze oplossingen niet opgenomen op je werk. Dit zorgt dan nogal eens voor frustratie aan jouw kant, zeker als dan na een hele periode diezelfde oplossing als een geniaal nieuw idee geponeerd wordt door een collega of (God behoede je) door je eigen baas. (Waar jij het een paar maand geleden nog aan voorgesteld had.)

Dit perfectionisme zorgt ervoor dat je je soms heel onrustig kan voelen. De ene keer ben je zo met een project bezig dat je de tijd vergeet en dubbele uren draait. De andere keer heb je het gevoel dat je onder je niveau presteert omdat je vindt dat het nog veel beter zou kunnen. (Alleen ontbreekt de tijd je.)

Je hebt al een mooie job (… of dat vinden je collega’s en vrienden toch). Maar jij blijft met een onbeschrijfbaar hongergevoel zitten.

Soms heb je ook schrik om over een nieuwe carrièrewending te denken en dat maakt je job tot een soort “gouden kooi”.

Als je veel ruimte krijgt waarbinnen je je eigen ding mag doen, dan voel je je best goed maar als er echter veel (bekrompen) regeltjes zijn dan voelt dat heel verstikkend aan. Je gaat dan nogal eens in tegen de beslissingen van je directie en je schuwt het debat niet. Alleen wordt dat dan niet altijd even positief onthaald.

Je haat ‘moeten’ en ‘regeltjes’ … vooral de absurde.

Soms bekruipt je een innerlijk gevoel van onrust. Een gevoel dat je niet direct goed kan plaatsen. Kan je je een moment herinneren dat je dat gevoel totaal niet had? Wanneer was dat? Wat deed je? Was je aan een leuk project bezig? Had je toen het gevoel echt een verschil te maken.

Wat is het verschil met vandaag? Zijn de opdrachten nog hetzelfde maar is het gevoel weg? Krijg je die opdrachten niet meer?

Je hebt wel leuke collega’s, maar je hebt niet echt het gevoel dat je erbij hoort en het kost energie om mee te doen. Mogelijks kan je dat gevoel compenseren omdat je buiten je werk, bv. in een hobby, wel volledig jezelf kan zijn.

Als sneldenkende volwassene botst je vaak tegen “hindernissen” waardoor het soms moeilijk is om je weg te vinden in het leven. Bij reflectie over mijn eigen leven zijn het veel van de bovenstaande kenmerken die mij regelmatig hebben doen crashen.

Daarom geven we dus deze masterclass, zodat je met wat ik geleerd heb zelf ook al aan de slag kan.

Volgende zaken staan op het programma

  • Een toelichting wat hoogbegaafdheid is voor volwassenen – met een aantal hoogbegaafdheidsmodellen die meer duidelijkheid brengen in hoe we functioneren.
  • Covey en hoogbegaafdheid : mapping van Covey op die modellen en hoe dit boek mijn leven drastisch veranderd heeft.

Mezelf nog even voorstellen

Ik ben Rudo Van Overbeke. Samen met mijn vrouw heb ik Gromicoach opgericht met als doel zowel kinderen als volwassenen te helpen in hun zoektocht om authentieke, gelukkige mensen te worden. Vandaag bieden we individuele en groepscoaching aan. Zowel voor kinderen, hun ouders als voor volwassen hoogbegaafden.

Naast deze activiteit werk ik ook nog als solution manager voor Liantis. In het najaar wil ik ook nog een nieuwe activiteit opstarten om in bedrijven ook die innovatiekracht en creativiteit naar boven te laten borrelen. En vooral de mensen laten inzien hoeveel creativiteit er al in hun organisatie aanwezig is.

In al die activiteiten blijven de ‘7 habbits’ de basis voor alles wat ik doe. Deze basis wil ik in deze online sessie heel graag met jou delen.

rudo-hoogbegaafd

Wanneer? Waar? Prijs?

Gratis masterclass
  • Waar : Online – Via Ms Teams
  • Prijs : GRATIS