fbpx

Je hoogbegaafde kind opvoeden op basis van positive discipline en mindset.

Waarom positive discipline zo goed werkt bij hoogbegaafde kinderen?

Positive Discipline of opvoeden zonder straffen of belonen? Is dat iets dat werkt? Opvoeden van kinderen is op zich al een hele uitdaging. Maar jij bent dan nog eens extra gezegend met een hoogbegaafd kind. De lat komt dus nog net iets hoger te liggen. Ga je af en toe eens door het lint in de ochtendspits? Heb je soms het gevoel dat je kind jou meer stuurt dan jij je kind. Wil je dat je kind een gelukkige volwassene wordt, een mooie job vindt, een leuk gezin opbouwt, maar je bent er helemaal niet gerust in dat dit op zo’n manier wel kan lukken? 

In contacten met ouders, zowel op onze thema-avonden als bij de individuele intakegesprekken komen we deze verhalen en zorgen regelmatig tegen. We merken  daarbij ook dat, naast de theoretische basis en de algemene info (zoals die in onze thema avonden) er vaak nog extra nood is om ervaringen te kunnen delen. Daarom geven we een hele praktische cursus waar we mindset van Carol Dweck en positive discipline van Jane Nelsen toepassen in combinatie met hoogbegaafdheid. 

Zowel uit eigen ervaringen als uit de ervaringen die ouders delen in deze sessies blijkt dat dit een toolset is die echt werkt. Het geeft je kind autonomie, ze mogen zelf verantwoordelijkheid opnemen en ze worden continu opnieuw uitgedaagd om zelf tot nieuwe oplossingen te komen op basis van een heel uitgebreide positive discipline toolset. 

Mindset - Updated Edition (Engelse versie)

De oudercursus

In een kleine groep (max. 8 deelnemers) gaan we samen aan de slag met allerhande thema’s die in de opvoeding van onze kinderen geregeld opduiken. Wij als begeleiders bieden de theoretische omkadering steeds vertrekkende vanuit jullie eigen vragen en voorbeelden.

Het doel is om met elkaar en van elkaar te leren, om de theorie van positive discipline toe te passen in de praktijk en te leren van elkaars successen en van elkaars fouten.

We gebruiken hiervoor de tools van “Positive Discipline” van Jane Nelsen, aangevuld met specifieke kennis die we hebben rond hoogbegaafde kinderen.

Volgende zaken staan op de agenda in het 6 weken traject:

 • Week 1 : Wat wil je graag? Nieuwsgierigheidsvragen. Knuffels voor verbinding. Intro positive discipline Tools (PD)
 • Week 2 : Wat is PD? Vriendelijke en vastberaden. 3 gevolgen van straf. Vijf criterias en Nee’s van PD. Het brein begrijpen. Positieve Time Out
 • Week 3 : Niet zo perfect opvoeden. Volgorde van geboorte en rivaliteit. Overtuiging achter het gedrag. Niet jouw taak om je kinderen gelukkig te maken.
 • Week 4 : Waarom kinderen zich misdragen. Besluiten uit de kindertijd. Natuurlijke en logische gevolgen/oplossingen. Gezinsoverleg. Routine kaarten
 • Week 5 : Niet perfect terugblik. Connectie voor correctie. Bemoediging vs lof. Keuzerad
 • Week 6 : Wat is mijn aandeel? Prioriteiten. Fouten als gelegenheid om van te leren. Bekrachtiging in plaats van ontmoedigen.

 

Elke les is er een uitgebreide oefening “Ouders helpen ouders” waar we de case van één ouder aanpakken. Deze uitdagingen komen meestal wel voor bij veel van de ouders waardoor we allemaal kunnen leren van deze oplossing.

Na deze oudercursus ga je naar huis met veel praktische tools, technieken en nieuwe inzichten om zo je opgroeiende kind of jongere te kunnen ondersteunen in het opgroeien tot een autonoom persoon.

Wil je meer weten rond positieve discipline – lees dan ook de blog “Onbewust kwetste ik m’n kinderen door wat ik zei 🙁

 

Praktisch :

Waar : GromiCoach, Sint-Anna 25, 8500 Kortrijk

Prijs voor reeks individueel / als koppel: (Traject loopt gemiddeld 6 keer 1 uur)

 • Koppel: € 97,5 per uur- incl 21% BTW (Eén ouder gezin: €65 per uur, – incl 21% BTW)
 • Cursus materiaal: 25€ – incl 6% BTW
 • Optioneel – als je hem al hebt moet je hem zeker geen 2de keer aan te korten)

  • Boek Positieve discipline: 25€ – incl 6% BTW  
  • Toolkaarten: 20€ – incl 6% BTW 

Kosteloos annuleren kan enkel tot 30 dagen vóór aanvang van de cursus. Tot 14 dagen vóór aanvang is 50% cursusbedrag verschuldigd. Daarna 100%. 

Positive discipline - positieve discipline - het boek

Schrijf je in en we geven je een seintje van zodra we een nieuwe reeks inplannen.

Photo by Surface on Unsplash