fbpx
Week van de hoogbegaafdheid 2021

6/3 om 14u: Gratis masterclass hoogbegaafde volwassenen

Kan je je vinden in één of meer van onderstaande kenmerken?

Je hebt een heel sterk rechtvaardigheidsgevoel.

Als er iets gebeurt op je werk dat niet conform de afspraak is of als er bepaalde regels afgesproken worden die daarna niet correct worden uitgevoerd, dan voel je je verplicht hier stappen te ondernemen om dit recht te zetten. Ook als jij niet rechtstreeks betrokken partij bent.

Je zou de wereld graag willen verbeteren en zit vol ideeën over hoe dat zou moeten.

Je functioneert het beste solo.

Je bent erg intuïtief en wordt nogal eens zenuwachtig in groep omdat je dan stap voor stap moet gaan. Soms worden dan zaken herhaald die jij al begreep en dat maakt dat je dan soms liever het project zelf kan afwerken.

Anderen kunnen je vaak niet volgen en dat geeft veel onbegrip.

Op vergaderingen worden jouw ideeën nogal eens weggelachen omdat iedereen vindt dat ze te vergezocht zijn. Dit geeft jou een onveilig gevoel waardoor je nogal eens de ideeën voor jezelf houdt.

Je ziet snel oplossingen voor problemen.

Spijtig genoeg worden deze oplossingen niet opgenomen op je werk. Dit zorgt dan nogal eens voor frustratie aan jouw kant, zeker als dan na een hele periode diezelfde oplossing als een geniaal nieuw idee geponeerd wordt door een collega of (God behoede je) door je eigen baas. (Waar jij het een paar maand geleden nog aan voorgesteld had.)

Je stelt hoge eisen, vooral aan jezelf.

Dit perfectionisme zorgt ervoor dat je je soms heel onrustig kan voelen. De ene keer ben je zo met een project bezig dat je de tijd vergeet en dubbele uren draait. De andere keer heb je het gevoel dat je onder je niveau presteert omdat je vindt dat het nog veel beter zou kunnen. (Alleen ontbreekt de tijd je.)

Je vraagt je regelmatig af of dit het nu is.

Je hebt al een mooie job (… of dat vinden je collega’s en vrienden toch). Maar jij blijft met een onbeschrijfbaar hongergevoel zitten.

Soms heb je ook schrik om over een nieuwe carrièrewending te denken en dat maakt je job tot een soort “gouden kooi”.

Je hebt een hekel aan 'moeten' en regeltjes.

Als je veel ruimte krijgt waarbinnen je je eigen ding mag doen, dan voel je je best goed maar als er echter veel (bekrompen) regeltjes zijn dan voelt dat heel verstikkend aan. Je gaat dan nogal eens in tegen de beslissingen van je directie en je schuwt het debat niet. Alleen wordt dat dan niet altijd even positief onthaald.

Je voelt veel innerlijke onrust.

Soms bekruipt je een innerlijk gevoel van onrust. Een gevoel dat je niet direct goed kan plaatsen. Kan je een moment herinneren dat je dat gevoel totaal niet had? Wanneer was dat? Wat deed je? Was je aan een leuk project bezig? Had je toen het gevoel hebt echt een verschil te maken.

Wat is het verschil met vandaag? Zijn de opdrachten nog hetzelfde maar is het gevoel weg? Krijg je die opdrachten niet meer?

Je hebt een sterk gevoel van anders zijn.

Je hebt wel leuke collega’s, maar je hebt niet echt het gevoel dat je erbij hoort en het kost energie om mee te doen. Mogelijks kan je dat gevoel compenseren omdat je buiten je werk, bv. in een hobby, wel volledig jezelf kan zijn.

Als HB volwassene botst je vaak tegen “hindernissen” waardoor het soms moeilijk is om je weg te vinden in het leven.

Speciaal voor de week van de hoogbegaafdheid geven we een gratis infossessie waarin we op een aantal zaken van het HB zijn als volwassene willen inzoomen.

Volgende zaken staan op het programma

  1. Een toelichting wat hoogbegaafdheid is voor volwassenen – met een aantal HB modellen die meer duidelijkheid brengen in hoe we functioneren.
  2. Covey en hoogbegaafdheid : een verhaal waarom Covey geholpen heeft in het functioneren als hoogbegaafde.
  3. Je loopbaan als hoogbegaafde : toelichting  rond wat hoogbegaafdheid betekent in je loopbaan en waarom dat geen belemmering hoeft te zijn.

Pessimisme is altijd makkelijker. ‘Een optimist die zijn voorspelling niet ziet uitkomen, lijkt naïef. Een pessimist die ongelijk krijgt, behoudt zijn aura van behoedzame diepzinnigheid’

… en ik kies dus toch de moeilijkere weg van het optimisme.

rudo-hoogbegaafd

[captainform id=”1322935″]