fbpx

De paradigma switch : hoeveel gezichtspunten zijn er en is er wel één helemaal waar ?

IMG 0798-hoogbegaafd

Als je naar een situatie kijkt. Tracht dan steeds alle perspectieven te achterhalen. Leef je in in de leefwereld van de optimist, pessimist, wiskundige, …. en leer eerst hem/haar te begrijpen voor je een oordeel vormt. Ik heb al meermaals van gedacht veranderd als ik de andere perspectieven begrepen heb.

De grootste killer van die oefening is als er geen vertrouwen is. Dan is het quasi onmogelijk om het gezichtspunt van iemand anders te ontdekken omdat hij/zij die openheid niet heeft en strategisch info geeft (of geen) naar gelang de verdoken agenda’s.

 

IMG 0797-hoogbegaafd

 

Daarom dat je, als je de 7 eigenschappen van covey wil toepassen je eerst de drie die op jezelf van toepassing zijn moet aanpakken voordat je je kan focussen op de relaties.

En heb daarrond geen illusies – het is geen quick win. Nog dagelijks betrap ik mij op fouten die, had ik de eigenschappen correct toegepast, zich niet voorgedaan hadden. Emoties nemen nu eenmaal soms nog de overhand. Het is kwestie van je er dan elke keer weer bewust van te zijn. Bij te leren en de lat iets hoger te leggen.

Ik wens iedereen dus dat groeipath toe vol wederzijds vertrouwen. De wereld zal dan immers zowel voor jou als voor de andere er veel beter uit zien.

Een van de eerste beelden die ik gebruikt heb om dagelijks die positieve keuze te maken was :

f23f095a7f3abeecd7eca09e1970fa3f[1]

Elke dag keek ik naar dit beeld en maakte ik de keuze de busrit als de rechtse persoon te volgen. (Na 39 jaar de linkse te kiezen) Zelfde rit, andere kijk. Het werkte (bijna) elke dag.