fbpx
FransCorten credit LarkaLouwe-hoogbegaafd

Hey, vreemde vogel.

Nee, deze zin komt niet van mij. Maar uit het artikel in de utoday.nl. Enerzijds begrijp ik de insteek want ja, hoogbegaafdheid wordt nog steeds verkeerdelijk gelinkt met IQ. Elke thema avond die we bij Gromicoach geven zeg ik dan …

Was het maar enkel IQ geweest, dat zou super geweest zijn. Dan waren we gewoon slim

Nu goed, vreemde vogel kan er ook mee door. De essentie van het artikel gaat gelukkig daar niet direct over. Anders was het niet echt een meerwaarde om hier nog eens voor in de pen te kruipen.

Goed artikel en deels wel waar. Maar iets te deterministisch naar mijn gevoel. Eerder dan je aan te passen aan de omgeving is het volgens mij belangrijk om de omgeving uit te leggen wie je bent en hoe jij denkt. Uit eigen ervaring heb ik gemerkt door het ‘rare vogel’ gedrag goed uit te leggen, je elkaar ook versterkt. Want laat daar zeker geen misverstand rond bestaan!! Een hoogbegaafde is niet beter of slechter dan een ander. Het is de synergie van mensen die zorgt dat je mooie dingen kan creëren.

Mijn conclusie is dus dat het een EN EN verhaal is.

Investeer om de andere ten volle te begrijpen EN zorg dat jij ten volle begrepen kan worden

en zo kan je echt heel veel grenzen verleggen. En de eerste stap ligt bij jou. Hoe beter jij weet wie je bent, hoe je denkt en wat je wil. Hoe groter het verschil is dat je potentieel kan maken.

Hoe geraak je in zo'n EN EN verhaal ?

Het is niet evident om, als je pas op latere leeftijd ontdekt dat je hoogbegaafd bent, zo constructief om te gaan met deze uitdagingen. Weet dat coaching jou hierin kan helpen. Wil je meer weten, kijk dan zeker naar onze aanpak. Zowel individueel als in groep hebben we verschillende mogelijkheden bij Gromicoach.