fbpx
Weg met het label hoogbegaafdheid_EOS

School kan echt veel beschadigen voor hoogbegaafde kinderen

Bij het lezen van ‘Weg met het label hoogbegaafdheid!‘ sprong deze zin in mijn oog.

Ja, bij die zin kwamen er zo veel emoties in mij op, daarom doen we dit allemaal bij Gromicoach, daarom geven we telkens opnieuw die thema-avonden. Een pittige avond met ouders van hoogbegaafde kinderen en met leerkrachten om stap voor stap duidelijk te maken wat hoogbegaafdheid is en wat we allemaal goed en fout kunnen doen.

De eerste grote fout is om te denken dat hoogbegaafdheid gewoon ‘slim’ is, dat is het helemaal niet. Alleen om de basistheorie uit te leggen zijn we al meer dan 2 uur zoet want naast het door iedereen steeds genoemde hogere IQ zijn het vooral al die andere aspecten die het tot een hele uitdaging maken.

  • De kritische houding
  • De grote gevoeligheid waardoor ze heel snel de eerlijke authentieke leerkrachten onderscheiden van de andere (… daar heb je al die eerste schade)
  • Het perfectionisme dat, als ze er zich niet bewust van zijn en als ze het niet goed managen, ervoor zorgt dat ze faalangst krijgen waardoor ze op termijn ook gaan onderpresteren. Om dan uiteindelijk watervalgewijs van super goede punten af te zakken veel rooie punten.
  • De asynchrone ontwikkeling die voor veel onbegrip zorgt op school en veel frustratie thuis. Eerst een groot en diepgaand debat over de wereld problemen om dan ruzie te maken (tot bloedens toe) omwille van een lolly

Ja, ga zo maar door. Een hele waslijst aan complexiteiten en anders zijn dan z’n collega klasgenootjes. Wat maakt dat, als we geen stappen ondernemen, er quasi zeker de nodige schade opgelopen zal worden.

Stap 1 om de schade te beperken is meer kennis opdoen rond hoogbegaafdheid, daarom geven we een gratis infoavond, zodat je kennis kan maken met wat Hoogbegaafdheid is en wat Gromicoach daar allemaal rond doet.

Weet je al wie we zijn en wil je direct in het kennisbad springen, schrijf je dan direct in voor de thema-avond of voor de reeks.