fbpx
steven libralon 570406 unsplash-hoogbegaafd

Waarom is versnellen belangrijk? Geef je hoogbegaafd kind alle kansen te groeien!!!

Wat zijn de mythes rond versnellen.

Op een bepaald punt zal je hoogbegaafd kind totaal niet meer aan z’n trekken komen in de klas. Op dat moment moet je als ouder een heel moeilijke beslissing nemen: “Moet ik mijn kind versnellen? En zo ja, … welk type versnelling kies ik dan?”

Ondanks alle wetenschappelijke studies is versnellen ook het onderwerp waar bijna het meeste mythes rond bestaan. Meer nog dan bij “Hoogbegaafd zijn” zelf.

Nadelig voor sociaal emotionele ontwikkeling

Dit is echt een argument die we heel veel horen bij ouders : “Ze is nog zo jong, ze is er emotioneel nog niet klaar voor.”

De emotionele maturiteit is bijna de grootste hindernis waar je als ouder tegen botst. Maar klopt dit eigenlijk wel allemaal?

Problemen in de puberteit. Jongere kinderen ondervinden nadeel door kleinere gestalte en minder ontwikkelde motoriek.

Deze is ook een moeilijke. Als ouder flits je terug in de tijd. Je herinnert je nog je eigen pubertijd en hoe “moeilijk” die was. Wat gaat dat geven als je kind nog eens een jaar eerder tussen al dat pubergeweld terecht komt? Je ziet zo al een hele reeks rampscenario’s opkomen.

Maar hoeveel is er daarvan nu eigenlijk correct?

Ze moeten leren omgaan met leeftijdsgenoten.

… Ja want, op m’n werk zit ik ook samen met allemaal mannen en vrouwen van mijn leeftijd ;-). Hoe komt het dat dit toch een ingebakken gedachte is als het over kinderen gaat?

Wat zeggen de studies

In de herfst van 2004 verscheen het tweedelige rapport A Nation Deceived. Deze publicatie geeft enerzijds een aantal duidelijke richtlijnen (in Volume I) met betrekking tot versnelling en toont anderzijds (in Volume II) op welke wetenschappelijke studies deze richtlijnen steunen.

We halen er voor jou de belangrijkste elementen uit. Punten die je kunnen geruststellen dat versnellen best wel een goeie keuze is voor je kind.

Stap 1 is om samen met de school de “Versnellings Wenselijkheidslijst” in te vullen. Deze is sinds kort herwerkt door de mensen van Project Talent. Deze lijst geeft op een objectieve manier aan of versnelling aan de orde is.

Stap 2 is dan natuurlijk de concrete beslissing. Doen we het of doen we het niet. En komen daar een reeks twijfels naar boven en dan kan het interessant zijn om volgende conclusies van de studies in rekening te nemen (We selecteren er 5 belangrijke voor jou) :

  1. Versnelling is de meest efficiënte ingreep voor begaafde kinderen op het vlak van curriculum (leerplan). (Let op – het is wel belangrijk om na het versnellen ook terug te compacten en te verrijken!)
  2. Alle studies wijzen uit dat versnelling langdurige, positieve effecten heeft op het kind, zowel op academisch als op sociaal vlak. (Beter werk, betere relaties, …)
  3. Versnelling is een ingreep die het minst kost. Je kind komt direct in een groep die een stuk verder staat. Dit is voor een leerkracht minder werk dan binnen een klasgroep één of een aantal leerlingen te hebben die voor één of meer vakken een jaar verder zitten.
  4. De bewijzen en de procedures, om scholen te helpen om goede beslissingen te nemen rond versnelling, zijn beschikbaar. Hierdoor is het een ingreep met een laag risico en een grote kans op succes voor geschikte kandidaten. (Bv de “Versnellings Wenselijkheidslijst” die sinds kort herwerkt is door de mensen van Project Talent.)
  5. Radicale versnelling (overslaan van twee of meer jaren) is voor zeer begaafde kinderen efficiënt op cognitief en sociaal vlak.

De wetenschap versus de realiteit. Het is een hele grote stap als ouder om deze keuze te maken.

De eerlijkheid gebied dat ook wij heel lang getwijfeld hebben. Dat we alle zelfde clichés die we in de eerste paragraaf opgesomd hebben voor echt aangenomen hebben als we de beslissing voor onze eigen dochter moesten nemen.

… en nee!! Het was niet dat we de theorie niet kenden. Deze beslissing hebben we immers vorig jaar moeten nemen. We waren toen al bezig met onze thema-avonden rond hoogbegaafdheid en versnellen, alleen is het als ouder veel moeilijker om de objectieve bril op te zetten. Omdat we twijfelden hebben we eerst versneld in één vak: wiskunde. Dat bleek heel stresserend te zijn voor onze dochter. Zo kregen we nog meer twijfels.  De geest was natuurlijk nu al half uit de fles, we konden eigenlijk niet meer terug. De keuze was dus hoe we verder gingen gaan in het versnellen en we moesten een volgende beslissing nemen: gaan we naar het middelbaar of toch de andere vakken nog in het 6de doen? Het dilemma werd dus nog groter.

Wat heeft ons dan over de streep getrokken?

Wij waren een beetje ten einde raad. We wilden dus zeker een aantal opties aftoetsen zodat een beslissing iets gemakkelijker kon gemaakt worden. Eén van de opties was extra versnellen dus we gingen naar een opendeurdag van ’t Vier. We wilden dit direct samen met de dochter doen. Ze zag er heel erg tegenop: een vreemde school met een andere aanpak. Ook voor haar geen evidente stap – dus we hebben toch een “duwtje” moeten geven. Dit bleek de beste beslissing ooit te zijn. Op de info-avond waren er gescheiden activiteiten voor de ouders en de leerlingen. Eerst was ze boos omdat we uit elkaar gehaald werden maar tegen dat we terug naar huis gingen had ze beslist: daar wou ze zijn! Het voelde zo veel natuurlijker aan dan haar huidige school. Ze had opeens haar plaatsje gevonden.

Vanaf dat punt ging ze er voluit voor. Het 5de en 6de leerjaar samen doen ging opeens veel vlotter. Ze smeet zich er volledig voor met maar één doel voor ogen: kunnen starten in het middelbaar. Ze was zich ervan bewust dat ze te oud was voor het lager. Zo ver voor “Ze is er emotioneel nog niet klaar voor”.

Stap 1 : versterk je kennis van hoogbegaafdheid zodat je een bewuste keuze kan maken.

Wees je ervan bewust van dat het een heel moeilijke beslissing is en met de parate kennis rond school, opgroeien en hoogbegaafdheid kom je er zeker niet. Daarom kan het enorm helpen als je je eerst verdiept in de hoogbegaafdheid. Dit zal je al een enorme steun geven als je op een bepaald punt tot deze moeilijke beslissing komt.

Wil je hier zo snel mogelijk zelf mee aan de slag dan kunnen we zeker onze thema 2daagse en onze thema-avonden aanraden. Daar zullen al deze aspecten grondig uitgelegd worden. Dat vormt een perfecte basis is om op verder te bouwen.

Wil je op de hoogte blijven en de nieuwe blog’s in je mailbox ontvangen rond hoogbegaafdheid en snelle denkers. Schrijf je dan zeker in voor onze nieuwsbrief.

Wil je je kennis rond hoogbegaafdheid en versnellen vergroten? Kom dan zeker naar onze themareeks waar we dit met veel voorbeelden uitleggen.

Photo by Steven Libralon on Unsplash