fbpx
Filosoferen voor kids

Hoe filosoferen je hoogbegaafd kind weerbaarder kan maken in deze Corona tijden

Speciale tijden zijn soms ook een unieke kans om de lat hoger te leggen. Net zoals jij met veel vragen zit, heeft ook je kind best wel wat om over na te denken. En ja, dat is veel meer dan de vraag hoe ze die tsunami aan online opdrachten gaan rond krijgen.

Hier thuis zien we ook dat er nood is aan dieper denken, de vraag achter de vraag te zoeken.

Wij kijken momenteel bv naar de SciFy reeks “Battlestar Galactica”  (Weet je nog onze vorige blog  : Super leuke vaststelling : 1 op 2 hoogbegaafden is een science-fiction fan”). We botsten daar op een hele reeks belangrijke vragen. Er is bv een deel waar de Cylons en de mensen samen leven op de planeet ‘New Caprica’. Een deel van de mensen gaan werken als politie mensen voor die Cylons. Onderwerpen zoals colaboratie en zelfmoordaanslagen passeren allemaal de revu. En ja, daar wordt dan ernstig over gedebatteerd in onze zithoek.

battlestar galactica

Ook het nieuws brengt – los van het feit dat er blijkbaar geen oorlog meer is in deze wereld, geen corruptie, … toch ook best wat materiaal voor debat en filosofische bedenkingen. Denken we bv aan de keuze om ouderen (soms) niet meer naar het ziekenhuis te brengen. Ja, waar ligt die grens dan. Dit levert heel mooie gesprekken op. En je zal daar nog verrast zijn van hoe verstandig je kind wel is. Hoe diep die kan nadenken over zo’n zaken.

Grijp dus zeker deze kans. Ben je op zoek naar wat tips dan is deze BLOG zeker een aanrader om eens door te nemen :

9 TIPS OM THUIS MET JE KIND TE FILOSOFEREN

9 tips om thuis met je kind te filosoferen

Tip 8 vind ik persoonlijk een goeie : “Hou je van de domme”. In sommige gesprekken moet je daar geen moeite voor te doen. Blijkt dat je kind meer weet dan jij, meer linken heeft gelegd en ja … dat jij ook best nog wel wat kan leren van hem of haar. Super toch 🙂

Photo by Chinh Le Duc on Unsplash