fbpx
Photo by My Foto Canva on Unsplash

Kan ik per vergissing te hoog scoren op m’n IQ test?

We krijgen bij zo goed als elke themaavond verschillende vragen rond IQ testen.

Zou het niet kunnen dat mijn kind toevallig hoger scoorde door juist te gokken?

… en vooral in de andere richting

Ja maar, mijn kind heeft maar een IQ van 125. Is het dan niet hoogbegaafd?

IQ Testen - de gaus-curve

Origineel werd er gesproken van hoogbegaafdheid vanaf 130 IQ dwz +- 2,5% procent van de populatie (De hele curve = de totale populatie, de 100 lijn is gelijk aan de middelste persoon in die populatie).

Dat zou dan willen zeggen dat je bij een IQ van 125 dus niet hoogbegaafd bent. De IQ test is echter niet absoluut. Zie het als een soort examen. Als je net een mindere dag hebt, score je natuurlijk niet goed. Zelfs op een goeie dag blijft het een ondergrens. Dit wil zeggen dat je IQ zeker niet lager kan zijn dan dat wat je gescoord hebt. Maar het is wel mogelijk dat je IQ  hoger ligt dan het resultaat dat je verkrijgt.

Het is daarnaast ook niet enkel IQ die bepaald of je hoogbegaafd bent – je hebt immers ook nog bv de zijnskenmerken van Tessa Kieboom , het model van Monks, de overexcitabilities van Dabrowski, …

Persoonlijk hebben we de IQ test niet nodig om in te schatten of iemand hoogbegaafd is. Door in het intake gesprek een reeks vragen te stellen, kunnen we vrij goed vaststellen of je kind HB is of niet.

Wat zijn dan die verschillende kenmerken van hoogbegaafdheid?

Wil je een duidelijk en gestructureerd overzicht van wat nu juist de verschillende modellen zijn van hoogbegaafdheid? En wil je concrete voorbeelden hoe je dat kan herkennen bij je eigen kind? Kom dan zeker naar onze themareeks. Kennis rond hoogbegaafdheid is immers de eerste stap naar de juiste oplossingen.

Photo by My Foto Canva on Unsplash