fbpx
Het brein kan groeien

Stem voor je brein

Een zeer goed filmpje waarbij professor Dr. Christophe Lafosse aangeeft hoe het nu ook wetenschappelijk bewezen is dat je hersenen echt kan trainen. Het brein groeit!

Met de bizarre periode waar we nu in leven waarin scholen opengaan en weer dicht gaan. Waarin afstandsonderwijs niet zo gemakkelijk blijkt. Waarin we de grenzen ontdekken van het klassiek onderwijs (… in zoverre we die al niet kenden bij Gromicoach). Op dit moment is het misschien ook belangrijk om te kiezen voor ons brein, voor de toekomst van onze kinderen … hoogbegaafd of niet. Elk kind moet de kans krijgen om te leren. Dit wil dus zeggen: fouten maken, proberen, strategieën aanpassen, elk op z’n eigen tempo.

Aan alle politiekers : “Ontneem deze kinderen de kans niet om hun brein te ontwikkelen, verander dus drastisch de manier waarop jullie naar leren en naar onderwijs kijken.”

We kunnen ons brein echt wel laten groeien : leren dus

Het is super belangrijk dat we dus de kans krijgen om te leren op school. En net daar wringt vandaag het schoentje voor de hoogbegaafde kinderen. Daar waar het brein alle kansen moet krijgen om te kunnen groeien, krijgt het die kansen niet op school. Jouw kind haalt perfecte punten maar moet daar niets voor doen. Dat is zo een gigantisch gemiste kans om te leren en dus je brein correct te laten groeien.

Ontdek je dat pas in het middelbaar, dan is het een heel stuk moeilijker om je brein te kneden. Ontdek je het maar op volwassen leeftijd, dan is het al helemaal een uitdaging.

Mindset : Carol Dweck

2de deel van het filmpje gaat over Fixed en Growth mindset. Ook hier moeten we in de komende jaren nog serieuze aanpassingen in ons onderwijs en onze opvoeding doorvoeren.

Willen we kinderen hebben die later sterke volwassenen worden die geen faalangst hebben, die fouten durven maken, die veerkrachtig zijn (Lees dus ook : die het risico op burn-out en bore-out vermijden) dan moeten we hier zeker nog grote stappen zetten.

Als ik op TV sommige politiekers hoor verwijzen naar het klassieke punten systeem dan vrees ik dat het toch niet zo snel goed zal komen met het onderwijs.

Geef onze kinderen de kans om hun creativiteit te laten groeien in plaats van deze weg te kneden door het schoolse systeem.

‘k Ben dus heel benieuwd waar het de komende jaren naartoe gaat gaan. Ze hebben wel beslist om budget vrij te maken voor de cognitief sterke leerlingen. Maar hoe gaan ze dat vertalen? Hoe gaan ze het aanpakken?

Ze hebben hun nieuwe eindtermen. Zijn die een stap vooruit of eerder achteruit?

Ze willen het niveau van onze school weer verhogen? Hoe gaan ze dit aanpakken?

Durven ze nu eindelijk eens afstappen van het onderwijs van de vorige eeuw en nadenken hoe je het volledig kan hertekenen. Het bandwerk (klasgroepen) is er niet meer. Vandaag is het maatwerk. Snel schakelen. Wat gisteren nog nieuw was is vandaag al weer voorbijgestreefd, achterhaald, …

Wordt jouw kind niet genoeg uitgedaagd. Krijgt zijn of haar brein niet de kansen die het zou moeten krijgen. Maar weet je niet goed wat de stappen zijn die je kan nemen? In een intake gesprek kunnen we maximaal inzoomen op jouw situatie en kijken wat de beste aanpak kan zijn.

(Onderschat niet de impact die je hierin als ouder kan hebben)

Intakegesprek ouders voor coaching hoogbegaafde kinderen

Wil je op de hoogte blijven en de nieuwe blog’s in je mailbox ontvangen rond hoogbegaafdheid en snelle denkers. Schrijf je dan zeker in voor onze nieuwsbrief.

Photo by jesse orrico on Unsplash