fbpx
Wat is volgens je kind het grootste nadeel van hoogbegaafd zijn (deel II)

Wat is volgens je kind het grootste nadeel van hoogbegaafd zijn (deel II).

Hoogbegaafd zijn heeft niet alleen voordelen, ja er zijn ook wel wat nadelen aan verbonden.

Ik verveel me dood

Eentje dat in onderstaand interview regelmatig wordt aangegeven is ‘het vervelen in de klas’. Dat is er eentje die telkens opnieuw naar boven komt. Ook bij onze eigen kinderen. Als de leerstof niet snel genoeg gaat, niet uitdagend genoeg is, kunnen de uren heel traag vooruit gaan. Dit is enerzijds een nadeel op het moment zelf. Je kind verveelt zich in de klas. Het gaat of beginnen dromen of kattenkwaad uithalen. In beide gevallen kunnen ze mogelijks ook nog eens straf krijgen. Na een tijdje zal je kind ook helemaal niet graag meer naar school gaan. Dat levert dan de nodige hysterische drama’s  aan de schoolpoort op.

Op middellange en lange termijn kunnen er nog grotere problemen ontstaan. Je kind kan immers ook beginnen onderpresteren waardoor z’n punten vanaf een bepaald jaar opeens de dieperik in duiken (Hoogbegaafd, en toch gebuisd: onderpresteren – wees er vroeg bij, zo is het gemakkelijker op te lossen) .

Een ander minpuntje die hier aangehaald wordt en die ook mooi gelinkt kan worden met onze eerdere blog rond nadelen is het er niet bijhoren. Als je extra uitdagingen krijgt maar daardoor wel uit de klas moet gaan, maakt dat je anders dan je collega studenten. Daarom is het ook super belangrijk om in de klassamenstelling daar rekening mee te houden zodat er een paar kinderen zijn die die extra uitdaging krijgen. Op termijn zal er meestal ook moeten gekeken worden naar de optie versnellen. Altijd een moeilijke beslissing maar eentje die dit nadeel voor een stukje zal wegwerken. Je komt in een nieuwe klasgroep waar er wel ontwikkelingsgelijken zijn waardoor je veel meer gewoon mee kan doen met de groep.

Emotioneel zijn (De overexcitabilities van Dabrowski)

Emotioneel komen de dingen nogal eens veel feller binnen. Bv in de tijd van Corona alarm zijn er zoveel prikkels en zoveel emoties te verwerken. De voelsprieten zijn net iets scherper. Er zijn veel meer prikkels die je een plaats moet geven. Heel belangrijk is om deze emoties vooral het recht te geven er te zijn. Ertegen strijden maakt het immers veel erger waardoor je net het omgekeerde effect hebt.

De waarheid komt uit een kindermond. Bijgesloten dus ook de video van Project Talent waarin leerlingen zelf hun eerlijke mening geven rond dit onderwerp.

Bron. Interview die Project Talent bij verschillende jongeren heeft uitgevoerd.

Stap 1 : meer kennis rond hoogbegaafdheid

De eerste stap om hoogbegaafde kinderen te helpen is zelf goed weten wat hoogbegaafdheid is en hoe de kinderen de wereld als hoogbegaafde zien. Daarom geven wij thema-avonden waarin we de theorie rond hoogbegaafdheid koppelen aan veel praktische voorbeelden zoals we ze dagdagelijks tegenkomen bij Gromicoach.